قبل از راه اندازی:
۱. شاید خواندن دفترچه راهنما یک کلیشه کسل کننده باشد، اما کسانی که (در نحوه راه اندازی موتور برق بنزینی) این کار را انجام میدهند، چند پله از بقیه افراد جلوتر خواهند بود. اگر به زبان دفترچه راهنما مسلط نیستید، تنها کاری که باید انجام دهید خواندم این مقاله تا انتهاست تا چند سال موتور برق خود را بیمه کنید.
- نحوه راه اندازی موتور برق به اندازه خرید یک موتور برق مناسب و باکیفیت اهمیت دارد.
برای اطلاع از نحوه کارکرد و آشنایی با ساختار یک موتور برق میتوانید مقاله: موتور برق چیست را مطالعه کنید.
- موتور برق را از جعبه خارج کنید و از سلامت فیزیکی دستگاه اطمینان حاصل کنید. سپس درب باک دستگاه را باز کنید و مطمئن شوید از قبل بنزین داخل باک ریخته نشده باشد. (اطمینان از آکبند بودن موتور برقتان)
- قبل از راه اندازی دستگاه، هیچ کابل یا پورتی را به دستگاه وصل نکنید و اگر از قبل وصل بوده حتما جدا کنید.
- کلید مینیاتوری (کلید ژنراتور) را پایین بزنید (قطع کنید OFF) تا بعد از روشن کردن موتور برق وارد تابلو نشود و جانب احتیاط رعایت شود.
اول روغن موتور:
مهمترین نکته در راه اندازی و نگهداری موتور برق ها موضوع روغن موتور است. حتما دقت کنید که موتور برق آکبند روغن ندارد. روشن کردن موتور برق در ابتدای کار بدون روغن یکی از شایع ترین موارد آسیب به این دستگاه میباشد. از آنجایی که گیج روغن موتور برق ها ی آکبند چرب است، گمان میرود که دستگاه روغن دارد در صورتی که این میزان روغن بسیار ناچیز است و صرفاً جهت مونتاژ قطعات موتور در شرکت مبداء استفاده شده.
میزان روغن موتور برق بنزینی:
- ۱ تا ۴ کیلووات: حدود نیم تا یک لیتر (حجم موتور ۱۰۰ تا ۲۴۰ سی سی تک سیلندر)
- ۴ تا ۸ کیلووات: ۱.۱ تا ۱.۵ لیتر که بستگی به حجم موتور دستگاه دارد. (حجم موتور ۳۹۰ تا ۴۴۰ سی سی تک سیلندر)
- موتور برق های بالاتر از ۸ کیلووات دو سیلندر و بیشتر هستند که به نسبت، به روغن بیشتری نیاز دارند و همچنین فیلتر روغن نیز دارند که باید هر دوبار تعویض روغن یک بار فیلتر روغن عوض شود.
همانطور که قبلتر در مقالات فروشگاه اینترنتی انجیکا اشاره شد، موتور برقهای ۱ تا ۸ کیلووات در دسته موتور برقهای خانگی قرار دارند و ما در این مقاله به نحوه راه اندازی انواع موتور برق های خانگی میپردازیم؛ برای آشنایی با انواع موتور برق خانگی و یا اینکه چطور میتوانید یک موتور برق خانگی، متناسب با نیاز و بوجه خود انتخاب کنید، مقاله راهنمای خرید موتور برق خانگی را مطالعه کنید.
روغن موتور مناسب:
روغن موتور مناسب و مقرون به صرفه برای موتور برق ها، روغن ۵۰-۲۰ ایرانی میباشد و پیشنهاد انجیکــــــا روغن بهران سوپر پیشتاز ۵۰-۲۰ میباشد.
نحوه ریختن روغن موتور:
فارق از میزان و حجم روغن مورد نیاز توجه داشته باشید، شما باید در حالتی که موتور برق روی زمین و یک سطح صاف قرار دارد، تا آخرین رزوه درب کارتر موتور، روغن پر کنید. به عبارتی روغن باید داخل موتور، تا درب کارتر (محل ورود روغن) لبالب پر شود.
گیج (پلاستیکی) روغن را باز کنید. سپس با کمک یک قیف این کار را انجام دهید. در صورت لزوم میتوانید موتور برق را به عقب خم کنید با کمک یک قیف به اندازه ی ذکر شده روغن داخل موتور بریزید سپس دستگاه را به آرامی روی زمین قرار دهید و چک کنید که لبالب روغن پر شده باشد به اندازه ای که اگر کمی دستگاه را رو به جلو خم کنید روغن از محل ورود به بیرون بریزد.
پیچ تخلیه روغن (آلمینیومی) نیز زیر گیج روغن (پلاستیکی)، روی نبشی کف موتور قرار دارد.
مهم: اولین روغن تمام موتور برق ها باید پس از چند ساعت کار تعویض شود. بدلیل احتمال وجود براده یا پلیسه در موتور های آکبند این کار انجام میشود تا این ذرات با روغن اول تخلیه شوند.
همینطور انتهای پیچ تخلیه روغن موتور برق ها خاصیت مگنتی دارد تا پلیسه های داخل موتور را جذب کند و بهتر است پس از تخلیه روغن مصرف شده، پیچ تخله روغن را با یک کهنه تمیز کنید.
توجه داشته باشد این مراحل در خصوص روغن موتور، برای راه اندازی تمامی موتور برق های بنزینی و گازوییلی صادق است و شما چه قصد خرید موتور برق ارزانقیمت چینی داشته باشید و چه قصد خرید موتور برق هوندا ژاپنی، باید تمام این مراحل را انجام بدید تا در همان ابتدا دستگاه خود را از خطرات احتمالی راه اندازی اولیه نادرست، بیمه کنید.
سوخت:
- بنزین به مقدار نیاز داخل باک بریزید. ( حتما از یک قیف استفاده کنید تا بنزین روی دستگاه نریزد. (خطر اشتعال)
- پس از ریختن بنزین درب باک رو محکم ببندید و تا انتها (جهت عقربه ساعت) بچرخانید. تا بنزین به بیرون نشت نکند.
- شیر بنزین را باز نمایید. (اهرم شیر بنزین زیر باک قرار دارد) آن را به سمت on یا باز بچرخانید. (در اغلب مدل ها به سمت پایین)
باتری موتور برق:
در موتور برقهای آکبند به جهت جلوگیری از دشارژ باتری و مسائل ایمنی کابل منفی به باتری متصل نیست. در ابتدا کابل منفی باتری را وصل کنید به علامت مثبت و منفی روی باتری دقت کنید. کابل قرمز دستگاه به قطب مثبت باتری و کابل مشکی رنگ (بدنه) به قطب منفی باتری متصل میشود.
مهم: حتما دقت کنید کابل ها با سر باتری های مناسب (فابریک) و محکم به باتری متصل شوند تا اتصال کامل بر قرار شده و از ایجاد جرقه و اتصالی جلوگیری شود.
ساسات:
اهرم ساسات را در حالت close یا بسته قرار دهید.
جهت راه اندازی با هندل (دستی): کلید موتور (engine) را روی حالت on قرار داده و سپس هندل را بکشید. دقت کنید قبل از کشیدن هندل ابتدا به آرامی خلاصیه آن را بگیرید و بعد از اینکه هندل درگیر شد، محکم بکشید، تا توپی هندل آسیب نبیند.
جهت راه اندازی الکتریکی (استارت): سوییچ را روی حالت start بچرخانید و تا ۳ ثانیه نگه دارید تا موتور روشن شود.
سپس ساسات را به آرامی به حالت قبل برگردانید. (open)
زیر بار بردن موتور برق:
اکنون موتور برق شما روشن است اما هنوز از آن برق نگرفته اید.
قبل از هر کاری: اگر محل نصب موتور برق، سیم کشی برق شهری دارد و یا برق شهری قطع شده، حتما ابتدا فیوز کنتور را قطع کنید. در غیر این صورت پس از وصل شدن برق شهر موتور برق شما خواهد سوخت.
پس از روشن شدن موتور، ابتدا سه شاخه خروجی (همراه دستگاه) را وصل کنید (برخی مدلها دوشاخه معمولی دارند) و کلید مینیاتوری (circute breaker) در حالت off باشد.
- نکته: پیشنهاد میکنیم یک کابل سیار متشکل از سه شاخه موتوربرق یک متر کابل و یک محافظ ولتاژ (محافظ یخچال) متناسب با توان موتور برقتان تهیه کنید. (یا یک محافظ ولتاژ تهیه کنید و دوشاخه آن را با عایق کاری مناسب با سه شاخه موتور برقتان تعویض کنید) این کار موجب میشود تا مصرف کننده ها مستقیم به موتور برق وصل نشوند و یک مرحله به محافظت دستگاهتان اضافه شود. به خصوص برای انواع موتور برق کیفی که در مقابل نوسان و اتصالی برق آسیبپذیر تر هستند، این کار بیشتر توصیه میشود.
حال مصرف کننده ها را به محافظ ولتاژ وصل کنید (یا به وسیله یک سیم سیار پریز محافظ ولتاژ را به پریز مکان مورد نظر، وصل کنید).
چک کنید همه ی مصرف کننده خاموش باشند.
حال کلید مینیاتوری (circuit breaker) را روی حالت ON (رو به بالا) قرار دهید. برق وارد محل مورد نظر شما شده. حالا مصرف کننده های مورد نظر را یک به یک روشن کنید. هرگز موتور برق را به یکباره زیربار و جریان زیاد نبرید.
جهت خاموش کردن دستگاه نیز ابتدا مصرف کننده ها را یک به یک خاموش کنید و بعد کلید مینیاتوری (circute breaker) را روی حالت OFF (رو به پایین) قرار دهید. تا برق تابلو موتور برق قطع شود.
بهتر است قبل از زیر بار بردن و همینطور قبل از قطع کردن برق دستگاه، موتور برقتان ۵ دقیقه در جا و بدون بار کار کند.
ساعت کارکرد مداوم موتور برق:
زمان کارکرد مداوم برای موتور برق های بنزینی هواخنک ۵ ساعت است و برای جلوگیری از آسیب به دستگاه هر ۵ ساعت ۱ ساعت استراحت لازم است. این نکته به طول عمر دستگاه کمک زیادی میکند.
همچنین با مطالعه مقاله قیمت موتور برق های خانگی هزینه دستگاه مورد نظرتان را ارزیابی کنید.
اهمیت سرویس و نگهداری:
راه اندازی اولیه دستگاه، تاثیر مستقیمی در طول عمر دستگاه شما دارد. اکنون با مطالعه این مقاله با روش صحیح راه اندازی موتور برق آشنا شدید. حال میتوانید با خیال راحت بهترین موتور برق را تهیه کنید و با راه اندازی و نگهداری اصولی چند سال بدون دغدغه از آن استفاده کنید.